De ketenregeling
Bent u meer dan drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd overeengekomen in de afgelopen drie jaar zonder tussenpoos van meer dan zes maanden? Dan bestaat naar alle waarschijnlijkheid het recht op een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd op grond van de ketenregeling. Wat de ketenregeling voor u betekent leest u hier.
Wat houdt de ketenregeling in?
De ketenregeling is een wettelijke regeling die bepaalt hoeveel tijdelijke arbeidscontracten er maximaal achter elkaar mogen worden gesloten voordat het recht op een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd intreedt. Artikel 7:668a van het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat indien er meer dan drie tijdelijke arbeidsovereenkomsten tussen dezelfde partijen zijn gesloten, zonder onderbreking van meer dan zes maanden, de tijdelijke arbeidsovereenkomst wordt geconverteerd in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Na het verstrijken van de periode van 36 maanden ontstaat dan van rechtswege een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd.
Keten
Er is sprake van een keten indien het gaat om arbeidsovereenkomsten die elkaar gelijk of met een onderbreking van maximaal zes maanden opvolgen. Voor de toepassing van de ketenregeling maakt het in beginsel niet uit of de opvolgende arbeidsovereenkomst een zelfde identiteit heeft als de voormalige arbeidsovereenkomst of niet. Dit houdt in dat de arbeidsovereenkomsten qua werkzaamheden of arbeidsvoorwaarden kunnen verschillen van elkaar. Indien er een periode van meer dan zes maanden verstrijkt tussen de twee arbeidsovereenkomsten, is er sprake van een nieuwe keten en mogen er opnieuw drie tijdelijke arbeidsovereenkomsten in een periode van 36 maanden worden gesloten.
Uitzonderingen
Volgens het vijfde lid van artikel 7:668a van het Burgerlijk Wetboek mag bij cao (collectieve arbeidsovereenkomst) het aantal tijdelijke arbeidsovereenkomsten en de vastgestelde periode worden verlengd tot respectievelijk zes overeenkomsten en vier jaar. Daarvoor is het wél van belang dat de intrinsieke aard van de bedrijfsvoering deze verlenging of verhoging vereist. Ook bestaan situaties waarin de gehele ketenregeling kan worden uitgesloten. Dat kan het geval zijn bij minderjarige werknemers die gemiddeld minder dan 12 uur per week werkzaam zijn of bij contracten die zijn aangegaan ter educatie van de werknemer. Ook kan er in sommige gevallen een uitgebreidere ketenregeling worden opgenomen. Daarbij valt te denken aan personen die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt.
Heeft u vragen of wilt u meer weten omrent uw rechten en plichten met betrekking tot de ketenregeling? Neem dan vrijblijvend contact op met onze gespecialiseerde arbeidsrecht advocaten in Heerlen via info@sijbenpartners.nl of bel gerust via 045 560 2200. Wij helpen u graag.