Het Huurgenot
Het huurgenot is een onderdeel van het huurrecht dat de rechten en verantwoordelijkheden van huurders en verhuurders reguleert. Wat de regels rondom het huurgenot voor uw rechtspositie kunnen betekenen leest u hier.
Het huurgenot is het recht van de huurder om vreedzaam en ongestoord van het gehuurde te genieten gedurende de looptijd van de huurovereenkomst. Wat de huurder mag verwachten van het ongestoorde huurgenot is afhankelijk van hetgeen is overeengekomen in de huurovereenkomst en de specifieke omstandigheden van het geval.
Verminderd huurgenot
Het huurgenot kan op verscheidende wijzen worden verminderd. In beginsel kunnen beperkingen van het huurgenot die niet aan de huurder kunnen worden toegerekend, worden aangemerkt als een gebrek. Indien sprake is van een verminderd huurgenot heeft de huurder een aantal juridische tools tot zijn beschikking.
Herstel
Allereerst heeft de huurder recht op herstel of vervanging (artikel 7:206 BW). Indien een huurder melding maakt van een gebrek aan het gehuurde, waarvoor de verhuurder aansprakelijk is, is de verhuurder verplicht dit gebrek te verhelpen.
Naast herstel zijn er nog twee mogelijkheden om de verhuurder aan te spreken op grond van verminderd huurgenot.
Vermindering van de huurprijs
Op grond van artikel 7:207 BW heeft de huurder bij een verminderd huurgenot als gevolg van een gebrek de mogelijkheid om een evenredige vermindering van de huurprijs te verzoeken bij de kantonrechter over de periode dat het verminderd huurgenot aanwezig is (geweest). Het is daarbij niet van belang of en in hoeverre de verhuurder een verwijt kan worden gemaakt van het verminderd huurgenot. Wél is het van belang dat de verhuurder door de huurder op de hoogte gesteld is van het gebrek aan het gehuurde. Aan de hand van de feitelijke omstandigheden wordt per geval bepaald welk bedrag als een evenredige vermindering dient te worden aangemerkt.
Schadevergoeding
Op grond van artikel 7:208 BW is het naast het recht van de huurder op herstel van het gebrek en het evenredig verminderen van de huurprijs ook mogelijk om aanspraak te maken op een schadevergoeding. Er dient dan sprake te zijn van een gebrek dat aan de verhuurder kan worden toegerekend. Ook dan moet de verhuurder op het gebrek zijn gewezen en de gelegenheid moeten hebben gehad het gebrek te herstellen.
Heeft u vragen met betrekking tot het huurgenot of andere vragen omtrent het huurrecht? Neem dan gerust contact op met onze gespecialiseerde huurrechtadvocaten in Heerlen via info@sijbenpartners.nl dan wel via 045 - 560 22 00.