Aanzegplicht verhuurder
Een huurovereenkomst van een zelfstandige woonruimte die wordt aangegaan voor een duur van twee jaar of korter kan door zowel de huurder als de verhuurder worden beëindigd. Voor beide partijen is het van belang dat de wettelijke aanzegplicht daarbij in acht wordt genomen. In geval het einde van de huurovereenkomst niet of niet geheel volgens de voorwaarden wordt aangezegd, kan dit tot juridische gevolgen leiden voor beide partijen.
Aanzegging
Tijdelijke huurovereenkomsten eindigen van rechtswege op het moment dat de overeengekomen verhuurtermijn verstreken is. Het is daarbij wel van belang dat de wettelijke aanzegplicht in acht wordt genomen. Op grond van deze wettelijke aanzegplicht heeft de verhuurder van een zelfstandige woonruimte de plicht om de huurder tijdig én schriftelijk te informeren over de dag waarop de huurovereenkomst voor bepaalde tijd zal eindigen. Het doel van de aanzegplicht is om – met name – de huurder te beschermen.
Mag de aanzegging ook per Whatsapp plaatsvinden? Ja, dat mag. Zolang de verhuurder de ontvangst van het bericht kan bewijzen, is voldaan aan de vereisten voor een rechtsgeldige aanzegging. Indien de huurder reageert op het bericht staat vast dat de aanzegging de huurder heeft bereikt. Indien de huurder niet reageert, wordt het lastiger om aan te tonen dat het bericht de huurder heeft bereikt. De bewijslast daarvan rust op de verhuurder.
Aanzegtermijn
Op grond van artikel 7:271 van het Burgerlijk Wetboek dient de huurder van de zelfstandige woning niet eerder dan drie maanden, maar uiterlijk één maand voordat de huurovereenkomst voor bepaalde tijd eindigt te worden geïnformeerd over het einde van de huurovereenkomst. Om te voorkomen dat verhuurders op voorhand al kunnen voldoen aan de aanzegplicht door middel van het opnemen van een aanzegbepaling in de huurovereenkomst, is wettelijk bepaald dat de verplichte aanzegging niet eerder dan drie maanden voor het einde van de huurovereenkomst kan plaatsvinden. Mocht de verhuurder toch een dergelijke bepaling in de huurovereenkomst opnemen, dan is deze niet geldig (nietig).
Het niet nakomen van de aanzegplicht heeft vergaande consequenties. Mocht de verhuurder niet voldoen aan de aanzegplicht dan wordt de reeds lopende huurovereenkomst voor bepaalde tijd van rechtswege verlengd naar een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd(!). Het tijdig aanzeggen van de beëindiging van een huurovereenkomst voor bepaalde tijd is dus van cruciaal belang.
Heeft u vragen aangaande de aanzegplicht? Neem dan vrijblijvend contact op met onze gespecialiseerde huurrechtadvocaten in Heerlen via info@sijbenpartners.nl of bel gerust naar 045 560 2200. Wij staan u graag te woord.