Het einde van een dienstverband kan een ingrijpende gebeurtenis zijn voor zowel de werknemer als de werkgever. Indien het dienstverband op initiatief van de werkgever wordt beëindigd, dan heeft een werknemer in de meeste gevallen recht op een wettelijke transitievergoeding.
Transitievergoeding
Een transitievergoeding is een verplichte ontslagvergoeding die is vastgelegd in de wet. De transitievergoeding doelt in beginsel op het overbruggen van de periode tussen het voormalige en het nieuwe dienstverband. De vergoeding kan worden gebruikt voor een eventuele om- of bijscholing of ter compensatie van de periode waarover de (ex)werknemer geen salaris ontvangt. Zowel bij contracten voor bepaalde tijd als contracten voor onbepaalde tijd kan het recht op een transitievergoeding bestaan.
Indien een werkgever besluit het dienstverband te beëindigen of een contract niet te verlengen is hij in beginsel aan de werknemer een transitievergoeding verschuldigd. Slechts indien de beëindiging van het dienstverband kan worden toegerekend aan de werknemer zelf komt het recht op een transitievergoeding te vervallen. Er dient dan sprake te zijn van ernstige verwijtbaarheid zijdens de werknemer. Werknemers die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt of akkoord gaan met een vaststellingsovereenkomst zonder ontslagvergoeding worden uitgezonderd van de wettelijke transitievergoeding.
Hoogte transitievergoeding
Aan de hand van het bruto maandsalaris en het aantal jaren dat de werknemer in dienst is geweest wordt de hoogte van de transitievergoeding berekend. Vanaf de eerste werkdag heeft elke werknemer recht op grofweg 1/3e bruto maandsalaris per dienstjaar. De transitievergoeding wordt berekend op basis van hele dienstjaren. De overige maanden waarin een werknemer werkzaam is geweest worden berekend naar rato. Een werknemer die korter dan een jaar in dienst is geweest ontvangt tevens een vergoeding berekend naar rato. Ook wordt er jaarlijks een maximaal bedrag aan transitievergoeding vastgesteld. Een werknemer die een hoger jaarsalaris ontvangt dan de gemaximeerde transitievergoeding heeft recht op een transitievergoeding gelijk aan het gemaximeerde bedrag.
Binnen een maand na het einde van het dienstverband dient de wettelijke transitievergoeding aan de werknemer te zijn uitbetaald. In geval een werkgever weigert de verplichte vergoeding aan de werknemer te voldoen, kan de transitievergoeding binnen drie maanden na het einde van het dienstverband middels een verzoekschrift worden verzocht bij de kantonrechter. Indien de termijn van drie maanden is verstreken, vervalt het recht om een verzoekschrift in te dienen.
Heeft u vragen ten aanzien van de transitievergoeding neem dan vrijblijvend contact op met onze gespecialiseerde arbeidsrecht advocaten in Heerlen via 045 560 2200 dan wel via info@sijbenpartners.nl