Verplichtingen verhuurder
Het aangaan van een huurovereenkomst brengt diverse verplichtingen met zich mee. Als uitgangspunt geldt dat een verhuurder verantwoordelijk is voor – in elk geval - drie algemene hoofdverplichtingen. Hieronder vallen het ter beschikking stellen van de woning, het zorgen voor een rustig woongenot en het voldoen aan de gebrekenregeling. Wat deze verplichtingen voor u als verhuurder precies betekenen leest u hier.
Ter beschikking stelling van het gehuurde
De verplichtingen van een verhuurder hangen nauw samen met de rechten van een huurder. Ten aanzien van de eerste verhuurdersverplichting is de verhuurder conform artikel 7:203 van het Burgerlijk Wetboek verplicht de te verhuren zaak ter beschikking te stellen aan de huurder. Dit spreekt uiteraard voor zich. Het is daarbij van belang dat er wordt voldaan aan de voorwaarden die zijn overeengekomen in de huurovereenkomst en dat de huurder de beschikking krijgt over hetgeen in de huurovereenkomst is beschreven (bijvoorbeeld een woning met garage).
Woongenot
In de wet wordt bepaald dat de verhuurder en de huurder tezamen verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van de woning. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt in klein en groot onderhoud. Kleine onderhoudstaken komen voor rekening van de huurder. Daarbij valt te denken aan het repareren van deurklinken of het verrichten van schilderwerk binnenshuis. Het bestrijden van ongedierte of het vervangen van technische installaties kunnen als grote onderhoudstaken voor rekening van de verhuurder komen. Een gebrek dat door de verhuurder dient te worden hersteld, kan leiden tot vermindering van het huurgenot voor de huurder. Ter compensatie daarvan kan door de huurder een verlaging van de huurprijs worden gevorderd vanaf het moment dat het gebrek wordt gemeld bij de verhuurder tot het moment dat het gebrek verholpen is. Welke huurprijs redelijk is, kan desgewenst worden vastgesteld door de rechter of de huurcommissie.
Gebrekenregeling
Op grond van artikel 7:206 van het Burgerlijk Wetboek heeft een verhuurder de plicht tot het verhelpen van gebreken. Een gebrek is een staat of eigenschap van het verhuurde, of een andere niet aan de huurder toe te rekenen omstandigheid, waardoor de gehuurde zaak aan de huurder niet het genot kan verschaffen dat op grond van de huurovereenkomst mag worden verwacht. In artikel 7:204 van het Burgerlijk Wetboek wordt benoemd wat er onder een gebrek moet worden verstaan. Denk bijvoorbeeld aan een lekkage aan het dak. Indien de verhuurder weigert het gebrek te herstellen, kan de huurder ervoor kiezen het gebrek zelf te verhelpen en de kosten op de verhuurder te verhalen.
Heeft u vragen aangaande uw rechten en plichten als huurder of verhuurder? Neem dan vrijblijvend contact op met onze gespecialiseerde huurrechtadvocaten in Heerlen via info@sijbenpartners.nl of bel gerust naar 045 560 2200.