Ingeval een arbeidsovereenkomst vroegtijdig wordt beëindigd, zonder inachtneming van de wettelijke opzegtermijn, kan het recht op een vergoeding wegens onregelmatige opzegging bestaan. Wat deze vergoeding inhoudt, leest u hier.
Juridisch gezien bestaat het recht op een vergoeding wegens onregelmatige opzegging indien een partij door opzet of schuld aan een andere partij een dringende reden geeft om de arbeidsovereenkomst onverwijld op te zeggen. Artikel 7:677 lid 2 van het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat, mits er door de wederpartij gebruik van wordt gemaakt, degene aan wie de onverwijlde opzegging te wijten valt een vergoeding verschuldigd is aan de wederpartij. Dit wordt een zogeheten vergoeding voor onregelmatige opzegging genoemd. Deze vergoeding strekt vooral ter compensatie van het nadeel dat de wederpartij van de veroorzaker van de dringende reden lijdt doordat diegene wordt geconfronteerd met het eerder eindigen van de arbeidsovereenkomst.
Werknemer en werkgever
Zowel voor werknemers als voor werkgevers bestaat de mogelijkheid tot het vorderen van een vergoeding wegens onregelmatige opzegging. Bij een werknemer die recht heeft op een dergelijke vergoeding valt te denken aan een ontslag op staande voet dat achteraf onterecht gegeven blijkt. Er is dan sprake van een arbeidsovereenkomst die onterecht vroegtijdig is beëindigd zonder inachtneming van de opzegtermijn. Voor werkgevers daarentegen bestaat het recht op een vergoeding wegens onregelmatige opzegging indien een werknemer een werkgever door opzet of schuld een dringende reden geeft om de arbeidsovereenkomst onverwijld op te zeggen.
Hoogte vergoeding
De vergoeding voor onregelmatige opzegging staat op grond van de wet gelijk aan het bedrag van het in geld vastgestelde loon over de termijn dat de arbeidsovereenkomst bij een regelmatige opzegging had behoren voort te duren. Ook indien het gaat om vroegtijdige opzegging van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd waarin geen tussentijdse opzeggingsmogelijkheid is overeengekomen, kan het recht op een vergoeding voor onregelmatige opzegging bestaan. In dat geval is de vergoeding gelijk aan het loon over de resterende duur van het contract.
Heeft u vragen met betrekking tot de vergoeding wegens onregelmatige opzegging of andere vragen omtrent het arbeidsrecht? Neem dan gerust contact op met onze gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaten in Heerlen via info@sijbenpartners.nl dan wel via +31 456 22 00.