De Hoge Raad heeft in een recente uitspraak geoordeeld dat een jaarlijkse opslag van maximaal 3% bovenop de consumentenprijsindex in het algemeen niet oneerlijk is in de zin van de Europese Richtlijn ‘oneerlijke bedingen en de nationale wetgeving’. Dit is voor verhuurders positief nieuws en voor huurders brengt het meer duidelijkheid met zich mee.
De rechtbank Amsterdam heeft vragen gesteld aan de Hoge Raad met betrekking tot een huurprijswijzigingsbeding in huurovereenkomsten voor vrijesectorwoningen. Vaak wordt in huurovereenkomsten een bepaling opgenomen waarin is geregeld dat de huurprijs jaarlijks verhoogd mag worden conform de consumentenprijsindex (CPI), inclusief een vaste opslag van 1%, 3% of 5%. In de zaak waar de Hoge Raad zich onlangs over heeft gebogen draait het om een opslag in huurovereenkomsten van maximaal 3%.
De Hoge Raad oordeelde dat het huurprijswijzigingsbeding moet worden gesplitst in een indexatiebeding en een opslagbeding. Deze splitsing voorziet erin dat oneerlijkheid van een opslagbeding niet direct ook oneerlijkheid van het indexatiebeding met zich meebrengt. Een opslagbeding is een jaarlijkse extra verhoging bovenop de inflatie en een indexatiebeding past de huur aan met de inflatie op basis van de CPI.
Een aantal rechtbanken overwoog ambtshalve dat het gehele huurprijswijzigingsbeding oneerlijk was in de zin van de Europese Richtlijn ‘oneerlijke bedingen en de nationale wetgeving’. Dit zou leiden tot gehele nietigheid van het beding en zou met zich meebrengen dat álle huurverhogingen teruggedraaid moeten worden. Nu de Hoge Raad duidelijke handvatten heeft gegeven over dit beding zullen de rechtbanken zich hieraan conformeren en het opslagbeding en indexatiebeding los van elkaar toetsen.
Afhankelijk van de specifieke omstandigheden die zich hebben voorgedaan bij het sluiten van de huurovereenkomst kan in individuele gevallen door een rechter worden geoordeeld dat de opslag bovenop de inflatie niet mag worden doorgevoerd.
Indien een huurder huurverhogingen heeft betaald die achteraf als oneerlijk worden beschouwd, dan zijn deze onverschuldigd betaald en kan de huurder deze in de meeste gevallen terugvorderen van de verhuurder.
Heeft u vragen of wilt u meer weten over het huurprijswijzigingsbeding? Neem dan vrijblijvend contact op met onze gespecialiseerde vastgoedrechtadvocaten in Heerlen via info@sijbenpartners.nl of bel gerust via 045 560 2200. Wij helpen u graag.