In familie- en jeugdrechtelijke procedures waarin kinderen zijn betrokken is er sprake van het hoorrecht. Kinderen krijgen op het moment van de procedure een brief thuis met de uitnodiging om op gesprek te komen bij de rechter. Het kind kan dan zelf ervoor kiezen om op gesprek te komen of om een brief te schrijven aan de rechter. De mening van het kind wordt dan meegenomen in de overweging van de rechter.
Vóór 1 januari 2025 gold dat kinderen die de leeftijd van 12 jaar hadden bereikt in de gelegenheid werden gesteld hun mening kenbaar te maken. Dat was zowel bij de rechtbank als bij de gerechtshoven het geval. Dit volgt uit artikel 809 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering.
Bij het gerechtshof is deze leeftijdsgrens sinds 1 januari 2025 verlaagd naar 8 jaar. Kinderen die thans tussen de 8 en 11 jaar zijn hebben de mogelijkheid gekregen om gehoord te worden tijdens de juridische procedure. Voor deze leeftijdscategorie is het fijn dat zij in de gelegenheid worden gesteld om hun zienswijze kenbaar te maken bij de rechter. Op deze manier hebben zij het gevoel dat hun stem wordt gehoord en dat de rechter rekening houdt met hun mening.
Deze verlaging van de leeftijdsgrens volgt uit een positieve pilot die bij de rechtbank Amsterdam werd gedraaid.
Bij de rechtbank geldt nog steeds dat kinderen jonger dan 12 jaar alleen een uitnodiging voor een kindgesprek krijgen als de kinderrechter besluit hun verhaal te willen horen. Twaalfminners worden dus door de rechtbank nog niet standaard uitgenodigd voor een kindgesprek. Naar verwachting zullen ook de rechtbanken de leeftijdsgrens binnen afzienbare tijd gaan verlagen.
Met het oog op artikel 12 van het Verdrag inzake de Rechten van het Kind – waarin er geen minimale leeftijd wordt verbonden aan het hoorrecht voor kinderen- is de leeftijdsgrens thans verlaagd. Alle kinderen zouden namelijk het recht moeten hebben om hun mening kenbaar te maken, ongeacht hun leeftijd.
Heeft u vragen of wilt u meer weten over het hoorrecht bij familie- en jeugdrechtelijke procedures? Neem dan vrijblijvend contact op met onze gespecialiseerde familierechtadvocaten in Heerlen via info@sijbenpartners.nl of bel gerust via 045 560 2200. Wij helpen u graag.