Dubbel pech, auto-ongeval en ontslag op staande voet

Dubbel pech, auto-ongeval en ontslag op staande voet

Een werknemer is op staande voet ontslagen nadat hij als gevolg van een auto-ongeval niet op tijd is teruggekeerd van vakantie. De kantonrechter acht de reden van het gegeven ontslag niet dringend, maar het hof volgt dat oordeel niet.

Interboat, een organisatie die motorboten bouwt en onderhoudt, deelt hun medewerkers in oktober 2022 mede dat de collectieve vakantiesluiting in 2023 plaatsvindt in de weken 32 en 33 en dat de werknemers de vakantie met één aansluitende week kunnen verlengen.

Een Poolse werknemer, die al sinds 2008 werkzaam is bij Interboat, vraagt in mei 2023 vakantie voor week 30 tot en met week 33. Wegens drukte in de vakantieperiode wordt dit verzoek in eerste instantie afgewezen.

Na een gesprek in juli 2023 tussen werknemer en werkgever krijgt de werknemer alsnog toestemming om vanaf week 30 drie weken met vakantie te gaan. Vanaf week 33 dient de werknemer van maandag tot en met donderdag weer aanwezig te zijn vanwege minimale bezetting gedurende de vakantieperiode.

Omdat de werknemer al tweemaal eerder een waarschuwing heeft gekregen vanwege zijn attitude wordt daarbij middels een vertaalde brief uitdrukkelijk herhaald dat als de werknemer toch vier weken aaneengesloten met vakantie gaat, er arbeidsrechtelijke maatregelen worden genomen.  

Op de heenreis naar zijn vakantieadres in Polen krijgt de werknemer een auto-ongeval. Op zondag 23 juli belt de werknemer een Poolse collega om te vragen of deze Interboat op de hoogte wil stellen van de situatie. De maandag daarna, op 24 juli 2023, brengt de werknemer de auto naar een garagebedrijf in Polen.

Diezelfde week bezoekt de werknemer een Poolse arts. Deze arts heeft licht nekletsel geconstateerd als gevolg waarvan de werknemer tot 2 augustus arbeidsongeschikt zou zijn. Per e-mail stuurt de werknemer deze medische verklaring naar Interboat. Wanneer de arbodienst van Interboat de werknemer vervolgens probeert te bereiken blijkt het nummer in de personeelsadministratie van Interboat niet meer te kloppen.

Als de werknemer op maandag 14 augustus 2023 niet op zijn werk verschijnt, stuurt Interboat hem een brief waarin hem een laatste kans wordt geboden om de volgende dag aanwezig te zijn. Voor zover hij hier geen gevolg aan geeft wordt er te kennen gegeven dat hij op staande voet zal worden ontslagen.  

De werknemer haalt zijn auto op 16 augustus op bij de garage in Polen en komt pas op 18 augustus aan in Nederland. Diezelfde dag wordt hij door Interboat op staande voet ontslagen. In de ontslagbrief staat als dringende reden vermeld dat de werknemer zich niet aan de afspraken heeft gehouden en dat sprake is van werkweigering c.q. ongeoorloofde afwezigheid.

Het oordeel

De dringende reden is naar oordeel van het hof gelegen in het feit dat het lichte letsel dat de werknemer heeft opgelopen niet aan een terugkeer en werkhervatting in de weg staat. Het probleem ziet op het vervoer van de auto terug naar Nederland. Daarvan vindt het hof dat de werknemer er zelf voor kiest om geen contact op te nemen met Interboat. Zeker nu de werknemer wel heeft gemaild aangaande de medische verklaring, had het op de weg van de werknemer gelegen om Interboat te contacteren over de problemen aan de auto en hoe nu verder.

Voordat de werknemer op vakantie ging, was hem duidelijk aangegeven dat het consequenties zou hebben indien hij langer weg zou blijven dan 14 augustus 2023. Volgens het hof had de werknemer, toen hem op 24 juli 2023 duidelijk werd dat de reparatie lang zou gaan duren, al naar alternatieve mogelijkheden moeten zoeken om tijdig terug in Nederland te zijn. Naar oordeel van het hof gaat een beroep op overmacht niet op. Het hof vernietigt de beschikking van de kantonrechter en laat het ontslag op staande voet in stand.

Heeft u vragen of wilt u meer weten over ontslag op staande voet? Neem dan vrijblijvend contact op met onze gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaten in Heerlen via info@sijbenpartners.nl of bel gerust via 045 560 2200. Wij helpen u graag.