In een recente uitspraak heeft de rechtbank geoordeeld dat een ontslag op staande voet rechtsgeldig is gegeven door een werkgever na het roken van een joint.
Werknemer is sinds juni 2023 in dienst bij werkgever. Begin mei 2024 is werknemer als stackerdraaier aan het werk op een terminal in de Rotterdamse haven. Als stackerdraaier bevestig je de hoeken van containers of maak je ze van elkaar los. Op het moment dat containers met een kraan worden verplaatst, neemt de stackerdraaier voor zijn eigen veiligheid plaats in een eenpersoons stackerhokje.
Op de ochtend van het ontslag had de werknemer plaatsgenomen in het stackerhokje. Echter, dit was op dat moment niet voor zijn eigen veiligheid, maar voor het roken van een joint. Toen de werknemer in dat hokje zat kwam een voorman naar binnen. Hij rook direct bij binnenkomst een sterke hasjlucht. De voorman sprak de werknemer hierop aan, waarna hij aanvankelijk zei dat hij een normale sigaret had gerookt. Dit verhaal ging echter niet op, de voorman zag namelijk de walmende joint op de grond liggen. De voorman wees de werknemer erop, waarop hij toch eieren voor zijn geld koos en erkende dat dit zijn joint was. Hij bood excuses aan.
De voorman stuurde de werknemer onmiddellijk weg van de terminal, waarna hij samen met twee medewerkers - een intercedent en een teammanager- een gesprek voerde met de werknemer. De werknemer erkende nogmaals dat het zijn joint betrof en dat hij vanwege de joint door de voorman was weggestuurd van de terminal. Op diezelfde dag nog werd de werknemer op staande voet ontslagen en met een ontslagbrief naar huis gestuurd.
Tijdens de zitting heeft de werknemer aangevoerd dat hij helemaal geen joint op de terminal had gerookt en dat de werkgever ook niet kan bewijzen dat het zijn joint was. De rechter geeft hier echter geen gehoor aan, aangezien de werknemer twee keer heeft erkend dat het zijn joint was. De werknemer heeft bovendien ter zitting zelf aangevoerd dat hij de enige was in het stackerhokje en dat niemand bij hem was geweest. Een andere verklaring voor de brandende joint is er dan ook niet. Het verweer van de werknemer slaagt dus niet. De werknemer is simpelweg op heterdaad betrapt met het roken van een joint.
Oordeel van de rechtbank
Volgens de rechtbank is er sprake van een dringende reden voor ontslag op staande voet. De werkgever hanteert een zero-tolerancebeleid wat betreft het gebruik van alcohol en/of drugs op de terminals; dit beleid werd in de ontslagbrief nogmaals aangehaald en was ook bij de werknemer bekend. In dit beleid is neergelegd dat het ten strengste verboden is om verdovende middelen mee te nemen en/of onder invloed ervan te zijn. Mede gelet op de veiligheid van de werknemer zelf, maar ook van andere medewerkers, is het van belang dat dit beleid strikt wordt nageleefd door de medewerkers op de terminal. De werknemer heeft onbetwist gelaten dat hij op de hoogte was van de regels van de werkgever, alsmede van het feit dat het zero-tolerancebeleid wordt gehandhaafd.
De werknemer heeft ernstig verwijtbaar gehandeld. Bij alcohol en/ of drugsgebruik is je reactievermogen niet optimaal, hetgeen op een terminal van essentieel belang is. Er wordt met zware en grote containers gewerkt; de gevolgen van een incident door het gebruik verdovende middelen zijn niet te overzien en kunnen een grote impact maken op iemands leven.
Heeft u vragen of wilt u meer informatie met betrekking tot een ontslag op staande voet? Neem dan vrijblijvend contact op met onze gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaten in Heerlen via info@sijbenpartners.nl of bel gerust via 045 560 2200. Wij helpen u graag.