‘Het delen van het nabestaandenpensioen voelt alsof ik jou beloon voor het bedrog en de pijn die mijn man en jij mij hebben aangedaan’. Vlak voor het overlijden van haar man ondertekent een vrouw een overeenkomst op basis waarvan de ex-vrouw van de man maandelijks € 400,00 aan nabestaandenpensioen ontvangt. Na het overlijden van de man ontdekt de vrouw echter dat de man en de ex-vrouw een verborgen relatie onderhielden.
Voordat een man een latrelatie aangaat met zijn huidige vrouw heeft hij een relatie gehad met zijn ex-vrouw. Deze ex-vrouw is nog altijd in beeld en neemt de dagelijkse verzorging van de man op zich. Omdat de ex-vrouw geen eigen pensioen of vermogen heeft opgebouwd, wil de man haar financieel ondersteunen.
Ervan uitgaande dat de relatie tussen de man en de ex-vrouw slechts vriendschappelijk is, ondertekent het drietal vijf dagen voor het overlijden van de man een overeenkomst om de financiële ondersteuning veilig te stellen. Hierin wordt afgesproken dat de vrouw vanaf het moment dat zij nabestaandenpensioen ontvangt een bedrag van € 400,00 per maand aan de ex-vrouw betaalt.
Een maand na het overlijden ontdekt de vrouw echter via sms-berichten in de telefoon van de man dat de ex-vrouw en de man al een lange tijd een verborgen relatie onderhouden. In de berichten is te lezen dat de ex-vrouw bij de man is ingetrokken en dat dit voor de huidige vrouw verborgen moest blijven.
De vrouw voelt zich gemanipuleerd en deelt de ex-vrouw mede dat de toezegging over het partnerpensioen buitengerechtelijk wordt ontbonden wegens dwaling. In een e-mail aan de ex-vrouw schrijft ze dat ze de overeenkomst nooit had ondertekend als ze had geweten hoe de vork in de steel zat.
De ex-vrouw beweert dat dwaling niet aan de orde is en vordert nakoming van de overeenkomst. Ze ontkent de verborgen relatie en stelt dat er geen sprake is van een onjuiste voorstelling van zaken. De vrouw was er namelijk van op de hoogte dat de ex-vrouw bij de man sliep vanwege de verzorging van de man.
Is de overeenkomst vernietigbaar op grond van dwaling?
Op grond van artikel 6:228 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek is een overeenkomst die tot stand is gekomen onder invloed van dwaling en bij een juiste voorstelling van zaken niet zou zijn gesloten, vernietigbaar indien de wederpartij (de ex-vrouw), in verband met hetgeen zij omtrent de dwaling wist of behoorde te weten, de dwalende (de vrouw) had behoren in te lichten.
De kantonrechter acht het aannemelijk dat de overeenkomst bij een juiste voorstelling van zaken niet zou zijn gesloten en oordeelt dat er sprake is van vernietigbaarheid op grond van dwaling.
De overeenkomst kwam tot stand door de uitdrukkelijke wens van de man om de ex-vrouw financieel te ondersteunen. Bij de beslissing van de vrouw om deze wens te honoreren is niet alleen de aard van haar relatie, maar ook de aard van de relatie tussen de man en de ex-vrouw van belang.
Naar oordeel van de kantonrechter had de ex-vrouw behoren te begrijpen dat het om hoogst persoonlijke informatie gaat die essentieel is voor de beslissing van de vrouw. Bovendien blijkt uit het feit dat de relatie verborgen moest blijven dat de ex-vrouw zich er bewust van was dat het om informatie ging die voor de huidige vrouw van belang was.
Heeft u vragen met betrekking tot dwaling? Neem dan vrijblijvend contact op met onze gespecialiseerde advocaten in Heerlen via info@sijbenpartners.nl dan wel via 045- 560 2200.