In 2016 werd de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) ingevoerd om duidelijkheid te creëren over de verhouding tussen zzp’ers en opdrachtgevers en om schijnzelfstandigheid tegen te gaan.
Tot 1 januari 2025 werd door de overheid gehandhaafd op schijnzelfstandigheid van zzp’ers als er sprake was van kwaadwillendheid. Indien er bij een opdrachtgever sprake was van kwaadwillendheid, dan kon de overheid correctieverplichtingen of naheffingsaanslagen voor de loonheffing opleggen. Was er sprake van schijnzelfstandigheid, maar niet in de kwaadwillende zin, dan gaf de overheid eerst aanwijzingen om dit tegen te gaan.
Per 1 januari 2025 gaat dit veranderen, dan worden namelijk de normale regels weer gehanteerd. Er worden dan géén aanwijzingen meer gegeven om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. De overheid kan dan namelijk direct correctieverplichtingen, naheffingsaanslagen en boetes opleggen na een constatering van schijnzelfstandigheid.
Bij schijnzelfstandigheid gaat de opdrachtgever - in dat geval feitelijk de werkgever- zijn verplichtingen uit de weg naar zowel de Belastingdienst als de werknemer die als zzp’er wordt gekwalificeerd. Een werkgever dient namelijk loonbelasting en premies voor verschillende verzekeringen voor de werknemer af te dragen. Een zzp’er geniet daarnaast minder bescherming bij ontslag of ziekte dan een werknemer. Door deze schijnconstructie komen tevens minder belastingen binnen voor de overheid. Dit waren voor het kabinet belangrijke redenen om verandering te brengen in het handhavingsmoratorium, zoals dat gold vóór 1 januari 2025.
Er is sprake van schijnzelfstandigheid zodra er aan de componenten van een arbeidsovereenkomst wordt voldaan. Bij een arbeidsovereenkomst is er sprake van een gezagsverhouding, arbeid die zelf wordt verricht gedurende een zekere tijd en daar staat loon tegenover. Een zelfstandige is dan feitelijk niet meer in opdracht van de opdrachtgever aan het werk, maar in loondienst voor de werkgever als werknemer.
Als opdrachtgever is het thans van wezenlijk belang om de feitelijke invulling van alle zzp-relaties binnen de organisatie te beoordelen, om zo correctieverplichtingen, naheffingsaanslagen en boetes te voorkomen.
Heeft u vragen of wilt u meer weten met betrekking tot schijnzelfstandigheid? Neem dan vrijblijvend contact op met onze gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaten in Heerlen via info@sijbenpartners.nl of bel gerust via 045 560 2200. Wij helpen u graag.