Nieuwsgierige PostNL-medewerkster opent pakketten

Nieuwsgierige PostNL-medewerkster opent pakketten

Een medewerkster van PostNL kan haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en opent pakketten die bestemd zijn voor verzending. De geopende pakketten verstopt ze vervolgens in het distributiecentrum waardoor ze worden onttrokken aan het postproces. Is dit een reden voor ontslag op staande voet?

Een werkneemster, sinds 8 juni 2020 in dienst bij PostNL in de functie van Planbaliemedewerkster, wordt op 3 januari 2024 door PostNL Security uitgenodigd voor een gesprek. Naar aanleiding van een melding van een geopende ‘high value’ zending heeft PostNL de camerabeelden bekeken waarop te zien is dat de werkneemster pakketten – bestemd voor verzending aan geadresseerden - opent en daarna verstopt.

Uit onderzoek blijkt dat de werkneemster tijdens de kerstperiode meerdere pakketten heeft geopend en verstopt. In een verslag wordt omschreven dat de werkneemster zich verstopt tussen de rolcontainers om zo een pakket met een ‘high value’ zending te openen. De werkneemster verplaatst het pakket van de rolcontainer naar de pallets en verlaat vervolgens de ruimte. In de tussentijd is een verstopt pakket, met daarin een telefoon, gevonden door een collega waarna de vondst wordt gemeld en het pakket wordt weggehaald. Als de werkneemster om 19.00 uur nog een keer tussen de pallets kijkt, ontdekt ze dat het pakket weg is.

In een gesprek erkent de werkneemster dat ze fout bezig is geweest en dat ze de werkinstructies niet heeft gevolgd. PostNL hanteert gedragsregels waarin het openen van postpakketten als overtreding wordt bestempeld. Ook wordt bepaald dat bij een ernstige of herhaalde overtreding hiervan ontslag op staande voet volgt.

Na afloop van het gesprek wordt de werkneemster direct op non-actief gesteld. Een dag later volgt ontslag op staande voet wegens het openmaken en verstoppen van pakketten.

Is het ontslag op staande voet in deze zaak rechtsgeldig gegeven? Met PostNL is de kantonrechter van oordeel dat deze gedragingen een dringende reden voor een ontslag op staande voet opleveren. Daarbij is het volgende van belang:

De werkneemster heeft gehandeld in strijd met de gedragsregels doordat zij pakketten heeft geopend en heeft onttrokken aan het postproces. De werkneemster wist dat dit gedrag niet is toegestaan en heeft zowel tijdens het gesprek als op de zitting verklaard dat ze het werkproces niet heeft gevolgd. Het is daarmee overduidelijk dat de werkneemster niet integer heeft gehandeld en het vertrouwen van PostNL heeft geschonden.

De werkneemster beroept zich erop dat ze handelde uit nieuwsgierigheid, zonder kwade intenties en zonder daadwerkelijk iets te vervreemden. De kantonrechter is echter van oordeel dat het ontbreken van kwade intenties niet in de weg staat aan een rechtsgeldig ontslag op staande voet.

Gezien de kerntaak van PostNL - het zorgdragen voor de bezorging van aan haar toevertrouwde zendingen - moet PostNL erop kunnen vertrouwen dat de werkneemster bij de uitoefening van haar functie onder geen beding pakketten opent en haar nieuwsgierigheid kan bedwingen. Dit geldt te meer omdat de werkneemster een voorbeeldfunctie heeft.

Verder maakt de omstandigheid dat de werkneemster 3,5 jaar zonder problemen bij PostNL in dienst is geweest niet dat PostNL haar nog een kans had moeten geven. De handelwijze van de werkneemster heeft het vertrouwen van PostNL te ernstig geschaad en het ontslag op staande voet is rechtsgeldig gegeven.

Heeft u vragen of wilt u meer weten over ontslag op staande voet? Neem dan vrijblijvend contact op met onze gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaten in Heerlen via info@sijbenpartners.nl of bel gerust via 045 560 2200. Wij helpen u graag.