Ontslag op staande voet door structureel te laat komen, kan dat?

Ontslag op staande voet door structureel te laat komen, kan dat?

Het kan je zomaar overkomen, te laat op je werk komen, al dan niet door eigen toedoen. Een keer kan dat gebeuren en wordt er veelal niet direct tegen opgetreden door een werkgever. Maar structureel te laat komen is een ander verhaal. Wat is dan de te bewandelen weg voor een werkgever?

Komt een werknemer eenmalig te laat, dan worden daar in de regel geen arbeidsrechtelijke consequenties aan verbonden. Veelal attendeert een werkgever een werknemer er kort op dat dit niet de bedoeling is en vervolgens gaat iedereen weer verder.

Als een werknemer echter regelmatig te laat komt, dan kan dat hinderlijk zijn voor een werkgever. Direct overgaan tot een ontslag op staande voet is in beginsel echter een te rigoureuze maatregel. Het ontslag op staande voet moet worden gezien als een ultimum remedium, een laatste redmiddel.

Volgens de parlementaire geschiedenis is het te laat op het werk verschijnen wel een voorbeeld van verwijtbaar handelen zijdens een werknemer op basis waarvan een ontbindingsprocedure kan worden gestart. Vereist is daarbij wel dat de bedrijfsvoering wordt belemmerd door het te laat komen en de werknemer hier al tevergeefs op is aangesproken. Daarbij kunnen de veelvuldigheid en de omvang van het te laat komen ook een rol spelen.

Is het ontslag op staande voet dan altijd een te zwaar middel? Nee, zo volgt uit de rechtspraak. Zo oordeelde het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden dat een werknemer die 243 keer te laat op het werk kwam (soms wel drie uur te laat) terecht op staande voet was ontslagen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie met betrekking tot een ontslag? Neem dan vrijblijvend contact op met onze gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaten in Heerlen via info@sijbenpartners.nl of bel gerust via 045 560 2200. Wij helpen u graag.