Diefstal levert op grond van artikel 7:678 lid 2 sub d van het Burgerlijk Wetboek een dringende reden op voor ontslag op staande voet. Daarbij moet in aanmerking worden genomen dat ontslag op staande voet een ‘ultimum remedium’ is. Alle omstandigheden van het geval – in onderling verband en samenhang – moeten in aanmerking worden genomen, alsmede de persoonlijke omstandigheden van de werknemer.
Begin september 2024 is een werknemer op staande voet ontslagen, omdat hij 36 liniaaltjes en 17 koeken zonder toestemming van de werkgever - en zonder af te rekenen - in zijn tas heeft gestopt om mee te nemen.
De werknemer stelde dat hij de liniaaltjes later nog wilde afrekenen, maar de rechter ging hier niet in mee. De werknemer heeft namelijk de doos met liniaaltjes verplaatst naar een voorraadstelling in de gang, vervolgens heeft hij de liniaaltjes in een bak gelegd om deze daarna ongezien richting de keuken te verplaatsen, waarna hij de liniaaltjes in zijn tas heeft gestopt. Deze omslachtige wijze getuigt er dan ook volgens de kantonrechter niet van dat hij voornemens was om de liniaaltjes later alsnog af te rekenen.
De werknemer stelde omtrent de koeken het volgende. Volgens de werknemer waren de koeken over de datum, wat betekende dat hij ze zonder te betalen en zonder toestemming zou mogen meenemen. De werkgever hanteert een beleid dat producten die over de datum zijn door het personeel meegenomen mogen worden. De werknemer en werkgever verschillen echter van mening of dit al dan niet telkens moet worden gevraagd aan de leidinggevende. De werkgever stelt dat steeds toestemming moet worden gevraagd, maar de werknemer stelt dat dit in de praktijk niet gebeurt. Volgens de werknemer verdeelt het personeel onderling de producten die over de datum zijn, zonder hiervoor telkens toestemming te vragen. Volgens de rechter kan dit discussiepunt in het midden blijven, gezien al vaststaat dat hij diefstal heeft gepleegd.
Voorts voerde de werkgever aan dat hij een zerotolerancebeleid hanteert bij diefstal. Dit beleid is volgens de werkgever duidelijk vastgelegd en het zou ook tijdens werkoverleggen worden besproken. De werknemer betwist dit uitdrukkelijk. De werkgever heeft het beleid ‘Disciplinaire maatregelen’ overgelegd, maar hierin is niks opgenomen over diefstal of een zerotolerancebeleid of dat diefstal kan leiden tot ontslag op staande voet. Dat door de werkgever een dergelijk beleid wordt gehanteerd kan volgens de kantonrechter niet hieruit worden afgeleid.
Ondanks dat volgens de rechter onomstotelijk vaststaat dat de werknemer diefstal heeft gepleegd, rechtvaardigt dit niet het ontslag op staande voet. Volgens de rechter is namelijk sprake van een aantal verzachtende omstandigheden. De werknemer werkt al sinds 1987 bij werkgever, alwaar hij een onberispelijke staat van dienst van ruim 37,5 jaar heeft. Verder hebben de liniaaltjes en de koeken een geringe waarde van ongeveer € 37,00. De werknemer wilde de liniaaltjes daarnaast uitdelen op de manege waar hij als vrijwilliger actief is. Dit was dus niet voor eigen gewin. Tot slot is er ook geen sprake van een zerotolerancebeleid dat op diefstal ziet.
Verder heeft het ontslag op staande voet zeer ingrijpende persoonlijke gevolgen voor de werknemer. Hij is 63 jaar oud en kampt met hartklachten. De werknemer is vanwege zijn medische klachten in 2023 een half jaar niet werkzaam geweest. Door het ontslag kreeg hij geen loon meer en hij ontving ook geen sociale zekerheidsuitkering. Daarnaast is het door zijn leeftijd en gezondheidsproblematiek zeer lastig om nog een nieuwe baan te vinden op de arbeidsmarkt.
Gezien er sprake is van een eenmalige misstap in een lange en vlekkeloze staat van dienst, de persoonlijke omstandigheden in dit geval prevaleren boven de gepleegde diefstal en er geen sprake is van een zerotolerancebeleid, oordeelt de rechter dat het ontslag op staande voet niet rechtsgeldig is gegeven.
Heeft u vragen of wilt u meer weten over ontslag op staande voet? Neem dan vrijblijvend contact op met onze gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaten in Heerlen via info@sijbenpartners.nl of bel gerust via 045 560 2200. Wij helpen u graag.