Scheuren in de woning door constructiefout: wie is verantwoordelijk?

Scheuren in de woning door constructiefout: wie is verantwoordelijk?

De Rechtbank Oost-Brabant deed op 29 januari 2025 uitspraak in een zaak waarin een woning werd gebouwd op basis van onjuiste constructietekeningen, waardoor scheurvorming is ontstaan. Wie is aansprakelijk voor de schade van de opdrachtgevers: de architect of de aannemer? De rechter oordeelde dat beide voor de helft aansprakelijk zijn. De architect heeft een belangrijk rapport over de fundering niet doorgestuurd aan de opdrachtgevers en het bouwbedrijf, maar het bouwbedrijf had de werkzaamheden niet zonder nader onderzoek naar de fundering mogen voortzetten.

In 2019 heeft het bouwbedrijf een woning gebouwd, waarbij de architect het teken- en rekenwerk en de aanvraag van de omgevingsvergunning heeft verzorgd. Bij de aanvraag van de omgevingsvergunning heeft de architect advies ingewonnen over de constructie van de woning. Uit dit advies bleek dat een funderingsadvies ontbrak. De architect heeft om die reden een aanvullend constructierapport opgevraagd en naar de gemeente gestuurd. De architect heeft dit constructierapport niet naar de opdrachtgevers en de aannemer doorgeleid. In dit rapport werd grondverbetering geadviseerd. De gemeente heeft de vergunning verleend, waarna het bouwbedrijf is gestart met de bouw. De geadviseerde grondverbetering is daarbij echter niet toegepast.

Na de oplevering van de woning hebben de opdrachtgevers scheurvorming in de woning opgemerkt, waarna partijen gezamenlijk overleg hebben gevoerd. De opdrachtgevers en het bouwbedrijf zijn toen pas door de architect geïnformeerd over het aanvullend constructierapport. Naar aanleiding hiervan hebben de opdrachtgevers een deskundige ingeschakeld, die concludeerde dat de scheuren zeer waarschijnlijk zijn ontstaan door de ongelijke belasting van de fundering en de geadviseerde grondverbetering de scheurvorming had kunnen voorkomen.

De opdrachtgevers hebben de architect gedagvaard en aanspraak gemaakt op schadevergoeding ter hoogte van € 11.045,66. Niet in geschil was dat de bouwgrond, zonder grondverbetering, niet geschikt was voor de gebruikte fundering. De constructieve scheuren waren niet ontstaan als de grondverbetering wel was toegepast. De rechtbank oordeelde dat de architect als goed opdrachtnemer het aanvullende constructierapport tijdig aan de opdrachtgevers en de aannemer had moeten verstrekken.

De architect heeft het bouwbedrijf in de procedure betrokken (‘in vrijwaring opgeroepen’). De rechtbank is van oordeel dat het bouwbedrijf én de architect aansprakelijk zijn voor de schade van de opdrachtgevers. Dat het bouwbedrijf niet de meest recente bouw- en constructietekeningen heeft gebruikt leidt niet tot aansprakelijkheid. Het aanvullende constructierapport maakte hiervan immers geen onderdeel uit. De bij het bouwbedrijf (wel) bekende informatie gaf echter aanleiding tot het doen van nader onderzoek. Volgens de rechtbank rust op een aannemer een eigen verantwoordelijkheid om na te gaan of onder meer de aan hem verstrekte materialen, aangewezen bouwgrond, bouwtekeningen, berekeningen en bestekken niet gebrekkig zijn.

Het bouwbedrijf heeft verklaard dat zij bij de opdrachtverstrekking al nader onderzoek van de fundering noodzakelijk achtte. Door de werkzaamheden zonder nader onderzoek voort te zetten, heeft het bouwbedrijf volgens de rechtbank niet als een bekwaam en zorgvuldig handelend opdrachtnemer gehandeld. Als het bouwbedrijf eerst nader onderzoek had afgewacht, zouden de werkzaamheden anders zijn uitgevoerd en was scheurvorming voorkomen. De rechtbank is van oordeel dat, gelet op de ernst van de door de architect en het bouwbedrijf gemaakte fouten, iedere partij de helft van schade moet vergoeden.

Deze uitspraak benadrukt het belang van zorgvuldigheid en communicatie tussen partijen tijdens de bouw van een woning. Niet alleen moeten belangrijke documenten, zoals constructierapporten, onderling worden verstrekt maar elke partij moet ook actief verantwoordelijkheid nemen tijdens én voorafgaand aan de uitvoering van de werkzaamheden.

Heeft u vragen over juridische kwesties of uw verantwoordelijkheden tijdens een bouwproject? Neem dan vrijblijvend contact op met onze gespecialiseerde bouwrechtadvocaten in Heerlen via info@sijbenpartners.nl of bel gerust via 045 560 2200. Wij helpen u graag.