Succesvolle verwijdering BKR-registratie!

Succesvolle verwijdering BKR-registratie!

Een man heeft gedurende 14 jaar als zelfstandig ondernemer een klusbedrijf gehad. De bank heeft hem ten behoeve van zijn bedrijf een werkkapitaalkrediet verstrekt in de vorm van een zakelijke rekening-courant. In het jaar 2015 is de man gestopt met zijn bedrijf, waarna de bank de vordering volledig bij de man heeft opgeëist. De bank heeft voor het incasseren van haar vordering op de man een incassobureau ingeschakeld. Omdat de man na het stoppen van zijn klusbedrijf tijdelijk geen werk had, ontving hij een uitkering. Hierdoor kon hij het krediet niet aflossen. In verband met de opeising van de vordering en de achterstand in de terugbetaling daarvan, heeft de bank de kredietovereenkomst met de man in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) van het BKR laten registreren met de code A (achterstand) en code 2 (opeising).

Nadat de man weer een inkomen had, heeft hij het krediet in termijnen afgelost. Op 31 december 2019 was de volledige vordering door de man voldaan. De BKR-registratie van de man bleef echter tot 31 december 2024 zichtbaar. Naar aanleiding daarvan heeft de man de bank verzocht om de BKR-registratie te laten verwijderen. De man had er namelijk belang bij, omdat hij een financiering moest regelen voor de echtelijke woning om zijn ex-partner te kunnen uitkopen. De bank besloot om geen gehoor te geven aan het verzoek. De bank was namelijk van mening dat de algemene belangen zwaarder wogen dan de belangen van de man om de BKR-registratie te verwijderen.

De man stapte naar de rechter om de BKR-registratie te laten verwijderen. Hij was namelijk geen wanbetaler, had de volledige vordering van de bank voldaan en beschikte dus over een goede betaalmoraal. Daarnaast stelde de man zich op het standpunt dat hij geen verhoogd risico vormt voor de financiële markt, daar hij financieel stabiel is. De bank voerde verweer en stelde zich op het standpunt dat het belang van de man niet prevaleert boven het algemeen belang van een goed werkend en correct CKI, waarin kredietverstrekkers de juiste informatie over de man vinden op het moment dat hij zich meldt voor een financieringsaanvraag.

Hoe oordeelde de rechter?

Het doel van de kredietregistratie is tweeledig: enerzijds het beschermen van consumenten tegen overkreditering, anderzijds het beschermen van aanbieders van krediet tegen kredietnemers van wie is gebleken dat zij hun leningen niet (kunnen) aflossen. In principe is een BKR-registratie een verwerking van persoonsgegevens. Op grond van de AVG kan men bezwaar maken tegen een dergelijke verwerking. De verwerkingsverantwoordelijke – in dit geval de bank – moet het bezwaar honoreren, tenzij er dwingende gerechtvaardigde gronden bestaan voor de verwerking die zwaarder wegen dan de belangen, rechten en vrijheden van de betrokken persoon.

De rechtbank oordeelde in deze zaak dat de bank onvoldoende heeft aangetoond dat zij een belang heeft bij het nog laten voortduren van de BKR-registratie én dat dat belang zwaarder zou wegen dan het belang van de man.  De man had voldoende aangetoond dat er geen betalingsachterstanden waren en dat hij financieel stabiel is. De bank werd veroordeeld om de BKR-registratie te laten verwijderen.

Heeft u vragen met betrekking tot verwijdering van een BKR-registratie, neem dan vrijblijvend contact op met onze gespecialiseerde advocaat mr. F. Boukhris in Heerlen via boukhris@sijbenpartners.nl dan wel via 045- 560 2200.