Uit de praktijk van Sijben & Partners Advocaten
Gerechtshof ’s-Hertogenbosch d.d. 11 mei 2023 ECLI:NL:GHSHE:2023:1549
VvE haalt bakzeil in hoger beroep. Gerechtshof vernietigt besluit VvE en verleent appartementseigenaar vervangende machtiging voor verduurzamen appartement.
Ongeveer een op de zes huiseigenaren in Nederland woont in een appartement. Deze eigenaren zijn afhankelijk van de besluitvorming in de VvE voor bijvoorbeeld het uitvoeren van verduurzamingsmaatregelen. De hele VvE moet daar mee instemmen. Bij kleine VvE’s moet dat een unaniem besluit zijn, bij grotere VvE’s is vaak een tweederde meerderheid nodig. Voor het doorvoeren van grotere verduurzamingsmaatregelen (zonnepanelen op het dak en het isoleren van de buitengevels) kan dat een lastig proces zijn, aangezien binnen een VvE diverse (persoonlijke) belangen kunnen meespelen. Voor iemand op leeftijd kan het zo zijn dat die niet meer wil investeren in een hybride warmtepomp die zich pas na vijftien jaar terugverdient. Hetzelfde voor iemand die van plan is te verhuizen. Ook voor het doorvoeren van verduurzamingsmaatregelen in de eigen woning (bijvoorbeeld het vervangen van enkel glas door isolatieglas) is vaak toestemming nodig van de VvE. Vanwege het moeilijke besluitvormingsproces willen appartementseigenaren dan wel eens het heft in eigen hand nemen door zonder toestemming van de VvE de eigen woning te verduurzamen en te voorzien van isolatieglas. Maar geheel zonder risico’s is dat niet. Zo stonden wij onlangs in hoger beroep een appartementseigenaar bij die zijn appartement zonder toestemming van de VvE duurzaam had gerenoveerd. Om de CO2 afdruk te verminderen was bij de renovatiewerkzaamheden afscheid genomen van de gasaansluiting en is er onder andere elektrische vloerverwarming geïnstalleerd. Voor een goede werking en het gewenste effect was kortom een grondige isolatie van het appartement noodzakelijk. De VvE viel over het feit dat de bestaande draaideur naar het balkon en het houten raamkozijn waren vervangen door een aluminiumkozijn met een geïsoleerde schuifpui met koudebruggen. Toestemming werd dus niet verleend.
Om uit de illegaliteit te ontsnappen vroeg de appartementseigenaar aan de kantonrechter vernietiging van het besluit van de VvE en vervangende machtiging voor de doorgevoerde verduurzamingsmaatregelen. De kantonrechter wees deze verzoeken af. Dat zou betekenen dat alle werk voor niets is geweest en dat de tochtige deur en raamkozijn teruggeplaatst moeten worden. In dit soort kwestie is het snel handelen, aangezien de hoger beroep termijn maar één maand is. Gelukkig voor de appartementseigenaar maakte het gerechtshof in hoger beroep korte metten met de uitspraak van de kantonrechter. Doorslaggevend was dat het appartement zich bevond op de negende verdieping van het complex en dat de kozijnen van alle appartementen wat meer naar binnen liggen door de terugliggende balkons. Bovendien is door de appartementseigenaar op de aluminium schuifpui dezelfde RAL-kleur toegepast. Het hof heeft geoordeeld dat de visuele afwijking door plaatsing van de aluminium kozijnen, zoal toch in enige mate zichtbaar, zo extreem gering is (ook vanaf de locatie of het nabijgelegen strand) dat ook dit een onvoldoende grond voor weigering van de toestemming oplevert. Volgt de vernietiging van de beschikking van de kantonrechter, vernietiging van het besluit van de VvE tot het weigeren van toestemming voor de doorgevoerde verduurzamingswerkzaamheden en een vervangende machtiging voor de verrichte werkzaamheden zoals verzocht. Bestuur van de VvE “not happy” en appartementseigenaar “delighted”. Beide partijen leven echter letterlijk onder één en hetzelfde dak met elkaar samen. Een goede verstandhouding lijkt dan ook belangrijker dan te moeten ruziën over wel of geen duurzame gevel. Helaas staat deze zaak niet op zichzelf en loopt verduurzaming vaak vast binnen VvE’s.
Heeft u vragen over besluiten van een VvE of appartementsrechten, neem dan contact met ons op.