Werknemer steekt joint op tijdens Teams-meeting

Werknemer steekt joint op tijdens Teams-meeting

Vlak voor het einde van een Teams-vergadering steekt een werknemer een joint op. Collega’s roepen dat de camera snel moet worden uitgezet en kort daarna eindigt de meeting. De werknemer vervult een voorbeeldfunctie en had niet door dat de camera aan stond. Hoe ga je hier als werkgever mee om?

Op 1 mei 2023 treedt een werknemer op basis van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd in dienst bij een Amerikaans bedrijf dat zich bezighoudt met goederenvervoer. In de functie van Managing Director is de werknemer voor een bruto salaris van €12.500 per maand verantwoordelijk voor de aansturing van de internationale onderneming in Nederland.

Op de arbeidsovereenkomst van de werknemer wordt het personeelsreglement van toepassing verklaard. Hierin wordt onder andere benoemd dat de werknemer flexibele arbeidstijden heeft. Ook geldt binnen de onderneming een zero tolerance beleid inhoudende dat het onder geen enkele omstandigheid is toegestaan om alcohol of drugs te nuttigen tijdens werktijd. Ontslag op staande voet wordt daarbij als eventuele sanctie bij overtreding benoemd.  

Op donderdag 15 februari 2024 vindt van 16.28 uur tot 17.08 uur een online Teams-vergadering plaats tussen de werknemer en vier andere internationale managers. De werknemer is onderweg vanuit Schiphol naar huis en neemt vanaf zijn telefoon zonder camera deel vanuit zijn auto.

Als de werknemer thuis aankomt steekt hij in zijn schuur een joint aan. Wat de werknemer niet doorheeft is dat hij per ongeluk de camera van zijn telefoon heeft aangezet waardoor hij voor de overige deelnemers te zien is met een joint in zijn hand. Twee collega’s roepen dat de werknemer zijn camera uit moet zetten en kort daarna komt de meeting ten einde.

Direct na de vergadering wordt de werknemer door zijn leidinggevende gebeld en geconfronteerd met het voorval. In eerste instantie probeert de werknemer nog te verklaren dat het om een sigaar ging, maar uiteindelijk geeft hij toe dat hij inderdaad een joint heeft opgestoken.

Op vrijdagmiddag geeft de leidinggevende aan dat het opsteken van een joint tijdens een vergadering onacceptabel is en in strijd is met het geldende zero tolerance beleid. De leidinggevende vindt de handelswijze van de werknemer dusdanig ernstig dat hij op staande voet wordt ontslagen.

De werknemer verklaart dat hij wegens zijn hevige nekpijn regelmatig cannabis gebruikt buiten werktijd. Hij betwist dat er sprake is van een zero tolerance beleid en verzoekt tot vernietiging van het gegeven ontslag. Volgens de werknemer liggen er andere minder ingrijpende maatregelen voor handen en maakt hij mede gelet op zijn persoonlijke situatie aanspraak en een billijke vergoeding van € 324.000 bruto.

Naar oordeel van de kantonrechter is het ontslag op staande voet rechtsgeldig gegeven. Allereerst wordt het verweer dat de werknemer niet op de hoogte is gesteld van het zero tolerance beleid verworpen. Dat beleid staat immers in het personeelsreglement dat is geïncorporeerd in de arbeidsovereenkomst. Tevens wordt conform de arbeidsovereenkomst van de werknemer een flexibele werkopstelling verwacht. De omstandigheid dat de Teams-vergadering pas na vijven eindigt, maakt dan ook niet dat er geen sprake is van werktijd.

De werknemer beroept zich op het niet correct handhaven van het zero tolerance beleid omdat er tijdens bedrijfsfeesten wel eens alcohol wordt geschonken. Volgens de kantonrechter is dat echter niet op één lijn te stellen met het opsteken van een joint tijdens een intern werkoverleg. Daarbij valt ook niet te begrijpen dat de werknemer niet even heeft gewacht met het aansteken van de joint tot na het overleg.

Het feit dan de werknemer met een voorbeeldfunctie tijdens een internationale en zeer belangrijke Teams-meeting een joint opsteekt, duidt naar oordeel van de kantonrechter op onvoldoende besef van zijn voorbeeldpositie en respect jegens de deelnemende collega’s. De werknemer ziet de gebeurtenis als een “domme fout”, maar de kantonrechter acht het ontslag op staande voet een passende maatregel.

Heeft u vragen of wilt u meer weten over het handhaven van regels rondom thuiswerken? Neem dan vrijblijvend contact op met onze gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaten in Heerlen via info@sijbenpartners.nl of bel gerust via 045 560 2200. Wij helpen u graag.