Eenzijdige wijziging in de arbeidsovereenkomst
Als uitgangspunt geldt dat alle bepalingen in de arbeidsovereenkomst door zowel de werknemer als de werkgever met wederzijds goedvinden kunnen worden gewijzigd. Partijen zijn het echter lang niet altijd eens over het doorvoeren van eventuele wijzigingen in de arbeidsovereenkomst. Een eenzijdig wijzigingsbeding geeft de werkgever de mogelijkheid om in de toekomst arbeidsvoorwaarden eenzijdig te wijzigen, zonder dat daarvoor de toestemming van de werknemer nodig is.
Eenzijdig wijzigingsbeding
Door het opnemen van een eenzijdig wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomst ontstaat voor werkgevers het recht de arbeidsvoorwaarden eenzijdig te wijzigen. Het enkele feit dat er een dergelijke bepaling is overeengekomen betekent echter nog niet dat het een werkgever zonder meer is toegestaan de arbeidsvoorwaarden eenzijdig te wijzigen.
Om de arbeidsvoorwaarden te kunnen wijzigen dient er sprake te zijn van een zwaarwichtig belang. Dit houdt in dat er voor de werkgever zo’n onacceptabele situatie is ontstaan dat het naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid niet van de werkgever kan worden gevergd de huidige arbeidsvoorwaarden ongewijzigd te laten. Indien de werkgever een zodanig zwaarwichtig belang heeft bij de wijziging van de arbeidsvoorwaarden dat het belang van de werknemer - dat door de wijziging zou worden geschaad - daarvoor moet wijken, is het voor de werkgever mogelijk om over te gaan tot een eenzijdige wijziging van de arbeidsvoorwaarden.
Eenzijdig wijzigingsbeding ontbreekt
In geval er geen eenzijdig wijzigingsbeding is overeengekomen tussen de werkgever en de werknemer geldt als uitgangspunt dat partijen overeenstemming dienen te bereiken. In het arrest Stoof/Mammoet bepaalde De Hoge Raad dat de werknemer in beginsel niet gehouden is om in te stemmen met voorstellen van de werkgever tot wijziging van de arbeidsvoorwaarden. Op grond van de verplichtingen uit hoofde van goed werknemerschap kan onder bepaalde omstandigheden toch van een werknemer worden gevergd akkoord te gaan met het voorstel van de werkgever. Er dient dan aan de kant van de werkgever sprake te zijn van een onacceptabele situatie waardoor de arbeidsvoorwaarden van een werknemer zouden moeten worden gewijzigd. Denk bijvoorbeeld aan een wetswijziging die het voor de werkgever onmogelijk maakt de arbeidsvoorwaarden onder de huidige omstandigheden voort te zetten.
Heeft u vragen met betrekking tot het wijzigen van de arbeidsovereenkomst neem vrijblijvend contact op met onze gespecialiseerde arbeidsrecht advocaten in Heerlen via 045 560 2200 dan wel via info@sijbenpartners.nl