Een overeenkomst die tot stand is gekomen onder invloed van dwaling kan worden vernietigd. Vernietiging van de overeenkomst heeft tot gevolg dat hetgeen betaald is, moet worden terugbetaald en hetgeen geleverd is, moet worden teruggegeven. Lees hieronder wanneer sprake kan zijn van dwaling. Tevens zal een recente casus uit onze praktijk omtrent dwaling worden uitgelicht.
Vernietiging op grond van dwaling
In artikel 6:228 van het Burgerlijk Wetboek wordt een onderscheid gemaakt tussen een drietal gevallen waarin vernietiging op grond van dwaling kan worden gevorderd.
In de eerste plaats kan van dwaling sprake zijn als een verkeerde voorstelling van zaken te wijten is aan de mededeling van een andere partij, tenzij de overeenkomst ook zonder deze mededeling zou zijn gesloten.
Een tweede geval waarin een overeenkomst wegens dwaling kan worden vernietigd, doet zich voor indien de verkeerde voorstelling van zaken te wijten is aan het niet geven van inlichtingen door de andere partij.
Tot slot kan er sprake zijn van wederzijdse dwaling. Van wederzijdse dwaling wordt gesproken indien de wederpartij bij het sluiten van de overeenkomst van dezelfde onjuiste veronderstelling uitgaat als de dwalende partij. Omdat in dit geval allebei de partijen van een onjuiste voorstelling van zaken uit zijn gegaan, moet er voor vernietiging van de overeenkomst kunnen worden aangetoond dat, indien partijen wel een juiste voorstelling van zaken hadden gehad, er nimmer een overeenkomst zou zijn gesloten.
In de praktijk
Uit de praktijk blijkt dat het leerstuk van dwaling als complex en onoverzichtelijk kan worden ervaren. Onze advocaten hebben veel ervaring met dit leerstuk. Zij adviseren en procederen hierin regelmatig. En met succes! Zo stond één van onze advocaten opdrachtgevers bij die onvoldoende waren geïnformeerd over aanvullende kosten ná het sluiten van een overeenkomst omtrent de realisatie van een lift. Een beroep op dwaling slaagde hier en de opdrachtnemer heeft de aanbetaling van € 2.150,00 moeten terugbetalen aan de opdrachtgevers. Klik hier voor meer informatie over deze zaak.
Heeft u vragen over wilsgebreken of wilt u graag contact opnemen met een van onze gespecialiseerde ondernemingsrechtadvocaten? Stuur dan vrijblijvend een e-mail naar info@sijbenpartners.nl of bel naar +31 45 560 22 00.