Financieringsvoorbehoud
Ontbindende voorwaarden in een koopovereenkomst bieden de mogelijkheid om na het verstrijken van de wettelijke bedenktermijn van de aankoop van een woning te kunnen afzien. Een financieringsvoorbehoud is een van de bekendste ontbindende voorwaarden uit het koopcontract dat vaak wordt aangeduid als: “koop onder voorbehoud van financiering”.
Ontbindende voorwaarden
Op grond van het Burgerlijk Wetboek geldt na de ondertekening van het koopcontract een wettelijke bedenktermijn van drie dagen waarin er zonder opgaaf van redenen van de aankoop van de woning kan worden afgezien. Na het verstrijken van de wettelijke bedenktermijn is het slechts mogelijk om de aankoop van de woning te annuleren indien er een rechtsgeldig beroep kan worden gedaan op de overeengekomen ontbindende voorwaarden uit het koopcontract. Wanneer er tussen partijen geen ontbindende voorwaarden zijn overeengekomen, en de koper op een later moment toch wenst terug te komen op de aankoop van de woning, gaat dit veelal gepaard met een boete gelijk aan een percentage van de koopsom.
Het financieringsvoorbehoud
Omdat het verkrijgen van een financiering voor een koper vaak meer tijd in beslag neemt dan de wettelijke bedenktermijn van drie dagen, wordt in de meeste gevallen een financieringsvoorbehoud opgenomen in het koopcontract. Een financieringsvoorbehoud is een ontbindende voorwaarde die inhoudt dat er van de koop van de woning kan worden afgezien indien de financiering uiteindelijk niet rond komt. Middels het financieringsvoorbehoud komen de koper en de verkoper een redelijke termijn overeen waarbinnen de aankoop van de woning kan worden ontbonden indien de beoogde financiering uiteindelijk toch niet mogelijk blijkt te zijn.
Een beroep op het financieringsvoorbehoud
In de koopovereenkomst wordt vastgelegd op welke wijze en onder welke voorwaarden een financieringsvoorbehoud kan worden ingeroepen. Allereerst rust er op de koper een zogenoemde inspanningsverplichting. Deze inspanningsverplichting houdt in dat de koper bij een beroep op het financieringsvoorbehoud dient aan te tonen dat al het nodige is gedaan teneinde de beoogde financiering te verkrijgen. Daarnaast geldt er een zogeheten “documentatieplicht”. Een koper die zich wil beroepen op het financieringsvoorbehoud dient daarvoor bewijsstukken aan te leveren waaruit blijkt dat er bij minstens één geldverstrekker een offerte is aangevraagd en dat daarmee het gewenste resultaat niet kan worden behaald. Van een koper die zich beroept op het overeengekomen financieringsvoorbehoud mag worden verwacht dat er een bepaalde mate van actie wordt ondernomen om de beoogde financiering te verkrijgen. Blijkens vaste rechtspraak kan worden aangenomen dat slechts kopers die serieus hebben geprobeerd een acceptabele financiering te verkrijgen zich met succes kunnen beroepen op het financieringsvoorbehoud uit de koopovereenkomst.
Een correct beroep op een financieringsvoorbehoud is een belangrijke juridische stap die veel nauwkeurigheid vergt. Is de overeengekomen termijn verstreken of wordt een beroep op het financieringsvoorbehoud niet op de juiste manier ingeroepen? Dan bestaat de kans dat de ontbinding van de koopovereenkomst niet door de verkoper wordt geaccepteerd. Wilt u meer weten omtrent het financieringsvoorbehoud of heeft u vragen met betrekking tot ontbindende voorwaarden in de koopovereenkomst? Neem dan vrijblijvend contact op met onze gespecialiseerde vastgoedrechtadvocaten in Heerlen via info@sijbenpartners.nl of bel gerust via 045 560 2200. Wij helpen u graag.